Psihologie clinică

Psihologia clinică

„Your mental health is a priority.”

Programează-ți o vizită
Descoperă-mă aici
Programează-ți o vizită
Descoperă-mă aici
Ce este psihologia clinică

În 1907 Lightner Witmer introducea un concept nou: psihologie clinică. Psihologia clinică este, deci, ramura psihologiei care permite psihologilor să aplice tratament și să trateze oameni cu anumite tulburări psihologice. Principalul obiectiv al psihologiei clinice este de a ajuta indivizii să adopte un stil de viață obișnuit și să se integreze normal în societate.

Psihologia clinică este știința care studiază factorii psihologici implicați în starea de sănătate și de boală. Această știință are două componente: investigarea mecanismelor psihologice implicate în promovarea și optimizarea sănătății și prevenirea patologiei, respectiv investigarea mecanismelor psihologice implicate în patologie.

Ce presupune psihologia clinică

Psihologia clinică investighează şi diagnostichează mecanismele psihologice implicate în starea de sănătate şi boală, oferă servicii de consiliere și terapie pentru rezolvarea diverselor probleme cotidiene ale semenilor. În cadrul procesului de evaluare, psihologul clinician analizează cu ajutorul instrumentelor psihologice (teste, chestionare, interviu clinic) psihicul ca întreg:

  • Aspecte cognitiv-comportamentale;
  • Stabilitatea emoțional-afectivă;
  • Mecanismele de coping și adaptare;
  • Sănătatea mintală. 

Procesul de evaluare se poate finaliza cu

Diagnosticare

tulburări de personalitate, de comportament, depresii, anxietate etc.

Programează o discuție

Profil clinic

la solicitările clienților, li se poate realiza profilul clinic.

Programează o discuție

Program terapeutic

stabilirea unui program terapeutic de consiliere, adaptat fiecărui pacient.

Programează o discuție

Printre competențele specifice pe care le îndeplinesc în calitate de psiholog clinician se numără:

Psihodiagnosticul și evaluarea psihologică clinică a persoanei adulte sănătoase sau care solicită încadrarea în grad de handicap și/sau orientarea profesională, evaluare cognitivă (stabilirea coeficientului de inteligență QI, stabilirea scorului MMSE, Scor Scala GAFS, examen psihologic, fișă de evaluare psihologică la copiii cu dizabilități).

Evaluări psihologice complexe în situații precum abuzul sau neglijarea copilului, stabilirea custodiei minorilor, stabilirea aptitudinii pentru adopție, stabilirea timpului de vizitare a copiilor, prelungirea îngrijirii copilului.

Examenul psihologic pentru copiii cu dizabilități implică stabilirea Q.I. și Q.D. sau stabilirea întârzierii în dezvoltare.

Psihologul clinician realizează diverse rapoarte pentru examenul psihologic către diferite instituții: instanța judecătorească sau instituții de învățământ.

Consilierea psihologică pentru copii și adolescenți se poate oferi în situații precum tulburări de comportament (violență verbală și/sau fizică, minciună, furt, înșelăciune, fugă de acasă), probleme de adaptare, timiditate și emotivitate excesivă, stimă de sine scăzută, agresivitate, probleme școlare, dificultăți de concentrare a atenției, anxietate, depresie, fobie, gânduri suicidare, probleme în relația părinte-copil, divorț, rivalitate între frați, pierderea unei persoane dragi.

Cui se adresează psihologia clinică?

Psihologia clinică se aplică persoanelor de toate vârstele. Desigur, modalitățile prin care specialistul se raportează la diversele categorii de vârstă variază. Printre instrumentele psihologilor clinicieni se numără: interviuri, grile de evaluare, chestionare, teste etc.

Consilierea clinică, totodată, urmărește optimizarea, autocunoașterea, dezvoltarea personală sau soluționarea dificultăților emoționale, cognitive și de comportament, care ne împiedică să ne desfășurăm viața într-un mod eficient. Acest tip de consiliere se poate realiza atât individual, cât și în grup (cuplu/familie).

Bună, eu sunt Carmen Văsar

și abia aștept să te cunosc. Dacă te-ai identificat cu una dintre situațiile de mai sus sau dacă ai o situație care te-a determinat să te gândești la comunicarea cu un specialist, te invit la o discuție!

Te invit la o discuție