Despre om

Caracteristici ale omului moral incluse în reprezentarea socială a omului moral din România de azi

Albu, Văsar, Todea,  Kubik, Carpa & Herbei

Vrei să citești mai multe articole?

Rezumat

O cercetare pe care am efectuat-o în anul 2011, pentru identificarea reprezentării sociale a omului moral din România de azi, a evidenţiat existenţa unor deosebiri între reprezentarea socială pe care o au persoanele cu studii medii şi cele cu studii superioare (Albu, Herbei, Văsar, Kubik, Todea, Carpa, 2011). Cercetarea prezentată în această lucrare a urmărit să identifice deosebirile dintre termenii folosiţi pentru descrierea unui om moral şi elementele componente ale reprezentării sociale a omului moral din România de azi. Au fost utilizate două eşantioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 69 de ani: un eşantion format din absolvenţi de liceu (N=79) şi un eşantion format din absolvenţi de studii superioare (N=81). S-a constatat că majoritatea elementelor care compun reprezentarea socială a omului moral în România de azi sunt descriptori ai omului moral. Următorii termeni sunt consideraţi descriptivi pentru un om moral, dar nu şi pentru omul moral din România de azi:
  • conştiincios, de către persoanele cu studii superioare;
  • îşi ţine cuvântul, de câtre persoanele cu studii medii şi de cele cu studii superioare;
  • respectă legile ţării, de către persoanele cu studii medii şi de cele cu studii superioare.

Concluzii

Majoritatea elementelor care compun reprezentarea socială a omului moral în România de azi sunt descriptori ai omului moral.

După cum era de aşteptat, atunci când se referă la omul moral, fără specificaţia „în România de azi”, participanţii din ambele eşantioane nu consideră că este rar întâlnit, în timp ce acest răspuns apare la mai mult de un sfert dintre participanţi, atunci când se referă la „omul moral în România de azi”.

În plus, în cazul persoanelor cu studii superioare, termenul credincios (cu credinţă în Dumnezeu), care face parte din conţinutul reprezentării sociale a omului moral în România de azi, nu este văzut ca o caracteristică a omului moral.

Următorii termeni sunt consideraţi descriptivi pentru un om moral, dar nu şi pentru omul moral din România de azi:

0
conştiincios, de către persoanele cu studii superioare;
0
îşi ţine cuvântul, de către persoanele cu studii medii şi de cele cu studii superioare;
0
respectă legile ţării, de către persoanele cu studii medii şi de cele cu studii superioare.

Ți-a plăcut acest fragment?

În cazul în care îți dorești să accesezi articolul integral, îl regăsești sub forma: Caracteristici ale omului moral incluse în reprezentarea socială a omului moral din România de azi, aparuta in vol. Studii şi cercetări din domeniul ştiinţelor socio-umane, vol. 24, Cluj-Napoca, Editura Argonaut.

Solicită articol integral