Studiu psihologic

Principalele surse de stres pentru români

Văsar, Kubik & Albu

Vrei să citești mai multe articole?

Introducere

564 de persoane din Transilvania şi Banat, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 89 de ani, au răspuns la un chestionar indicând evenimentele şi situaţiile (plăcute şi neplăcute) care le-au provocat stres în ultimii doi ani. Am clasificat răspunsurile, apoi am identificat grupele care conţin evenimentele şi situaţiile care au apărut ca fiind cele mai stresante, fie prin frecvenţa lor, fie prin intensitatea apreciată de subiecţi. Evenimentele şi situaţiile stresante notate de cele mai multe persoane se referă la schimbările produse în privinţa statutului profesional/familial/social al subiecţilor sau al stării lor de sănătate.

Motivul efectuării cercetării

Ştirile apărute în ultimii ani, în ziare şi pe pagini de internet, referitoare la situaţia stresului în România sunt alarmante. Reproducem doar câteva dintre ele:

  • Un studiu efectuat în urmă cu doi ani arăta că 50% dintre români suferă de stres, iar o altă analiză, realizată recent de reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Mintală, relevă că stresul afectează 8 din 10 persoane, indiferent de vârstă şi de profesie. Procentul este mai mare (90%) în rândul elevilor şi al studenţilor (în Evenimentul, 1 august 2003). (7)

  • Conform rezultatelor studiului Europe Health Survey 2006, realizat de revista Reader’s Digest în 15 ţări europene, peste 50% dintre români consideră că stresul este principala problemă de sănătate pe care o au, în timp ce media europeană este de 33% (în Cotidianul, 1 februarie 2007). (9)

  • Un studiu al Comisiei Europene realizat la sfârşitul anului 2006 în toate statele Uniunii Europene, în România şi Bulgaria, în cadrul căruia au fost chestionate 27.000 de persoane,  arată că 70% dintre români se simt stresaţi la locul de muncă, mai stresaţi decât românii la serviciu fiind doar lituanienii, iar la fel de stresaţi, grecii. În schimb, doar 25% dintre finlandezi şi 23% dintre olandezi consideră că munca lor este solicitantă (în Realitatea TV, 10 aprilie 2007). (8)

  • Un studiu realizat de Asociaţia Psihologică Americană, citat de WebMd, arată că nivelul stresului la adulţi este în continuă creştere. Principalele motive de stres sunt reprezentate de locul de muncă, bani, responsabilităţile legate de familie şi problemele de sănătate. Studii făcute în Europa au condus la constatarea că România are cea mai ridicată valoare europeană în ceea ce priveşte stresul (în BankNews, 1 noiembrie 2007). (5)

  • Un raport al Comisiei Europene relevă faptul că 70% dintre români sunt supuşi unui stres ocupaţional ridicat şi lucrează săptămânal mai mult decât cele 48 de ore prevăzute de normele europene (1).

  • Cel puţin 30-40% din români riscă să cadă pradă stresului, după cum arată statisticile mondiale şi naţionale. După părerea psihologilor, însă, procentele sunt mult mai mari. Ultimele statistici din România indică un număr de aproximativ 140.000 de noi bolnavi de tulburări mentale, de comportament şi nevrotice, doar la nivelul anului 2005. Dintre aceştia, peste 73.000 au drept cauză a bolii stresul şi tulburările somatice. (preluat din Adevărul, în 14 mai 2007). (4)

  • Potrivit unui studiu condus de dr. Ştefan Tiron, realizat prin monitorizarea a 755 de pacienţi cu vârste cuprinse între doi ani şi 83 de ani, 40% dintre persoanele monitorizate prezentau sindromul oboselii cronice şi au un risc mare pentru dezvoltarea unor maladii de stres cum sunt astmul, cancerul sau alergiile (în Cronica Română, 14 mai 2007). (10)

Sunt, oare, românii, mai stresaţi decât alte popoare? Există şi voci care neagă acest fapt, susţinând că mulţi români cred că suferă din cauza stresului, dar numai 39% dintre români  sunt afectaţi, cu adevărat, de stres. Cercetările efectuate de către Comisia Europeană cu privire la percepţia cetăţenilor Uniunii Europene asupra nivelul de stres la care sunt supuşi au poziţionat România în fruntea clasamentului. Potrivit studiului Inteligenţa emoţională la locul de muncă, realizat de Competent Consulting, care surprinde simptomele de stres şi nu percepţia asupra stresului, numărul românilor afectaţi fizic şi emoţional de stres este mult mai scăzut decât cel prezentat de statistici (1).

Prin cercetarea pe care am efectuat-o am încercat să aflăm cum se auto-evaluează românii în privinţa nivelului de stres şi să identificăm principalele surse de stres în România zilelor noastre.

Rezumat

Cercetarea a fost efectuată în lunile martie-mai 2008, în mai multe localităţi urbane şi rurale din Banat şi Transilvania. Eşantionul de subiecţi a fost format din 564 de persoane (din Banat 228 de persoane, din care 105 bărbaţi şi 123 de femei, iar din Transilvania 336 de persoane, din care 150 de bărbaţi şi 186 de femei). Chestionarul conţine 67 de evenimente, printre care figurează cele 49 de evenimente ale listei de pornire, dar cu câteva modificări de formulare.

Fiecărui subiect i s-a cerut să aprecieze, pe o scală cuprinsă între 0 şi 100, cât de stresat se consideră în momentul actual şi să descrie, pe scurt, evenimentele (fericite sau neplăcute) care au intervenit în viaţa sa în ultimii doi ani, indicând pentru fiecare din ele, printr-un număr cuprins între 0 şi 100, cât de tare l-a stresat în momentul în care s-a produs (0=foarte puţin; 100=foarte mult). După aceasta, subiectului i s-a înmânat lista cu evenimente stresante şi i s-a dat posibilitatea să completeze răspunsul său, adăugând evenimente trăite în ultimii doi ani care l-au stresat, dar pe care le-a uitat sau le-a ignorat.

Rezultate

Cele 564 de persoane care au răspuns la chestionar au menţionat 4223 de evenimente. Dintre acestea, 305 sunt distincte.

În lista obţinută în urma cercetării sunt incluse patru tipuri de evenimente:

  • evenimente care sunt rare şi produc schimbări importante în viaţa obişnuită (de exemplu, căsătoria, schimbarea locuinţei);

  • evenimente care sunt rare, în general au efect de scurtă durată şi nu produc schimbări importante în viaţa obişnuită (de exemplu, organizarea unei petreceri, demersul pentru obţinerea unor acte);

  • evenimente care sunt frecvente (de exemplu, certurile cu vecinii);

  • evenimente care reprezintă încercări nereuşite sau cu final încă necunoscut de a schimba o situaţie (de exemplu, încercarea de a obţine un credit, intentarea divorţului).

Unele evenimente au efecte plăcute, altele au, în general, efecte neplăcute. Subiecţii au indicat între 0 şi 28 de evenimente stresante.

Concluzii

  1. Majoritatea persoanelor raportează destul de puţine evenimente stresante trăite în ultimii doi ani (în medie, 7,48 evenimente/persoană).
  2. Media nivelului de stres actual (m=49,54) este puţin mai mică decât 50, adică decât mijlocul intervalului în care subiecţii puteau face aprecierea, ceea ce înseamnă că persoanele cuprinse în cercetare nu se simt foarte stresate.
  3. Nu apar deosebiri semnificative, nici în ceea ce priveşte nivelul stresului actual şi nici în privinţa nivelului mediu al stresului provocat de evenimentele trăite în ultimii doi ani, între persoanele care sunt angajate, cele care nu sunt angajate, elevi şi studenţi şi persoanele aflate în alte situaţii (pensionari, liber profesionişti etc.).
  4. Printre evenimentele stresante notate cel mai frecvent şi printre cele care au generat niveluri mari de stres nu apar evenimente sau situaţii legate de munca depusă sau de mediul organizaţional în care subiecţii îşi desfăşoară activitatea. Face excepţie evenimentul „156. Ai avut (ai) de elaborat o lucrare ştiinţifică (proiect, carte, teză de doctorat etc.).”, care generează un stres intens şi care a fost notat doar de persoane care lucrează în instituţii bugetare (2 persoane) sau în firme particulare (11 persoane).
  5. Evenimentele legate de activitatea la locul de muncă provoacă un stres mai intens doar elevilor şi studenţilor.
  6. Evenimentele legate de starea materială sunt cauze de stres intens numai pentru elevi şi studenţi şi pentru cei care nu sunt angajaţi. Celorlalte grupuri de persoane le provoacă un stres de nivel mediu.

Bibliografie

Ți-a plăcut acest Fragment?

Dacă îți dorești să citești articolul integral, îl poți solicita accesând butonul de mai jos. În cazul în care vrei să lecturezi mai multe articole redactate de mine,  poți accesa secțiunea Blog.

Solicită articolul integral